27 Şubat 2010 Cumartesi

26 Şubat 2010 Cuma

janine berben..

janine berben, hollanda'lı bir keçe sanatçısı.. kullandığı malzeme olan keçe; benim gerçekten en sevdiğim malzemelerden bir tanesi..
keçe; o kadar güzel bir malzeme ki.. doğal, zararsız, hiçbir şeye zarar vermeyen bir malzeme.. biraz malzemeden bahsetmek istiyorum..
keçe, koyun, tavşan, lama gibi hayvanların yünleri ile tiftik keçisinin kıllarının su,sabun ve ısı yardımıyla oluşturulan alkali bir ortamda liflerinin birbiri arasına girmesi ile elde edilen atkısız ve çözgüsüz sıkıştırılmış tekstil örneğidir...

keçe sözcüğü etimolojik olarak araştırıldığında, ilk olarak batı türkleri ile oğuzlarlar arasında gelişmiş ve yayılmış.. keçe kelimesinin, geçme-geçmek (kaynaşıp birleşmek anlamında) kelimeleri arasındaki bir ilişkiden dolayı kullanılmaya başlanıldığı düşünülmektedir...

türkçe'de, keçe kelimesinden çok eski zamanlara ait olan ve aynı anlama gelen başka bir sözcük daha bulunmaktadır... bu Kidiz kelimesidir... çeşitli kaynaklara göre keçe karşılığı kullanılan ve en eski aynı zamanda da en yaygın bir türk kültür deyişi olan bu kelime çeşitli türk topluluklarında bazı farklı şekillerde kullanılarak eski çağlardan günümüze kadar ulaşmıştır..

sınırsız kullanım alanıyla keçe'yi gerçekten çok güzel işleyen bir çok sanatçı var.. ben janine'nin sergisinden parçalar koydum buraya.. açıkçası onun bu sergisindeki göndermesini sevdim.. çalışmasının ismi ''ECOLAT''.. ecolat'ın temel çıkışı; almanya'da aachen'in kuzeyinde bulunan "alte Tuchfabrik" (eski bir tekstil fabrikası ).. savaş yıllarının ağır yıkıntısı.. çok uzun zaman üretim vermiş bu fabrika şu an atıl, terkedilmiş durumda.. janine oranın durumunu görünce oldukça etkilenmiş.. yıpranmış tezgahların arkasındaki duvarların rutubeti.. o dokusu.. yüzeyde oluşan küf, mantar etkileri..
o fabrikayı tekrar canlandırma fikri.. yüzeyleri keçeyle oluşturarak bütün ruhları serbest bırakma isteği janine'ye bunları yaptırmış.. dokuları oluştururken seramik parçaları,ipler, küçük kumaş parçaları ve boncuklar kullanmış..

günün takısı..

artist:myung urso
malzemeler:coton kumaş
gümüş
iplik
vernik
püskürtülmüş mermer tozu

24 Şubat 2010 Çarşamba

günün takısı..

artist: ted noten
http://www.tednoten.com/

Le Queues de Sardines

ilk naylon çorap.. du pont firması tarafından bildiğimiz naylon iple 1939 yılında üretildi.. 1940 yılının mayıs ayında satışa sunuldu.. 4 günde 4 milyon adet sattı.. ne büyük rakam değil mi? tabakalar halindeki naylonların birleştirilmesiyle üretilen arkası dikişli naylon çoraplar, son derece seksi bulundu.. dikişli naylon çorap bulamayan kadınlar ise bacaklarının arkasına kömür ve göz kalemi ile yukarıdan aşağıya doğru dikiş çizgisi çizmeye başladılar.. 2. dünya savaşı sırasında çorap karaborsaya bile düştü.. il çıktığı andan itibaren, bu güne değin kadınlar için vazgeçilmezler arasında yerini aldı..

bu koyduğum çoraplar fransız bir marka olan ''Le Queues de Sardines'' e ait.. yaptıkları çoraplar hepsinden isteyecek kadar eğlenceli...

bütün çoraplar canlı renklerde, eğlenceli grafiklerle süslü.. herkesin damak zevkine uygun bir şeyler bulunabilir.. ve limitli üretim..

23 Şubat 2010 Salı

günün takısı..

artist:hanna hedman
malzeme okside edilmiş gümüş, bakır ve rodaj (bir çeşit renklendirme işlemi )

mücevher trendleri-2

yaz geliyor.. yazın en güzel taşı turkuaz..renk renk..ton ton.. hep çok severim.. ama yanlız başına değil ya onu nötrliyecek bir taşla birlikte küçük yüzeylerde, ya da yüksek ayar altınla birlikte.. özellikle yüksek ayar altın rengiyle,bronz, parlak bir tene çok yakışır..bu yaz içinde; van cleef olsun, scavia olsun,.. yine kolleksiyonlarında bol miktarda yer vermişler..

turkuaz; doğal bir taş olduğu için bir sürü tonu vardır.. renk tonuna göre ''türk mavisi" yada "f'iruze" diye de adlandırılıyor.. yay burcunun da uğurlu taşı :))

pave yüzeyler.. renkli dokular ve taşlar.. yoğun elmas görüntüsü..renk ve doku bir arada.. tabi oldukça işçilik isteyen bu görüntüler mücevher firmalarının yeni kolleksiyonları içinde yerini almış durumda..

sallantılar.. her tür yüzükte kendi tarzına uygun sallantı.. bencede güzel bir görüntü sağlıyor.. ve şu an bütün bijutericilerde bu modellerin benzerlerini bulmak mümkün..

gökkuşağını seviyorum..

fotoğrafçı: Christoph Theurer çektiği kaleydoskop evden bir kare..
Image: Design Crisis

Basso & Brooke, Spring 2010

Jean-Pierre Braganza, yaz 2010

Rainbow Jocks by Ruffeo Hearts Lil Snotty

Manish Arora, yaz 2010

Kapow Wow Rainbow Fringe Leggings ~ Matthew Wiliamson Draped Trousers

yağmurun geri döneceği şu dönemde ( çarşamba ve perşembe yine yağmurlu olacakmış.. ) gök kuşağını özlüyorum.. sanırım bu küresel ısınma yüzünden bütün dünya özlüyor.. yağmur bittikten sonra o mis gibi kokan havada çıkan dünyanın bütün renkleri insanın içine huzur veriyor değil mi?..

19 Şubat 2010 Cuma

günün takısı..

Artist Julia Harrison malzeme:ahşap
broş

yorumlamalar..




önce yukarıdaki kolyeleri gördüm.. sonra diğer yaptığı işlere bakarken aşağıdakileri buldum.. iki çalışmanın ortak yanı victoria contreras'ın sevdiği sanatçıları bir şekilde yorumlaması.. onları üzerinde taşıma isteği.. sözcüklerin ve formların boyunlara giydirilmesi.. üsttekiler akrilik alttakilerde, herkezin evinde kolaylıkla kullanabileceği polimer kil.. son derece basit yorumlamalar.. kısa ve öz..
picasso

miro

Rousseau

van gogh

ve çok sevdiğim frida kahlo..